Oplontis oorbellen

Dit bijzondere type oorbellen heeft de vorm van een mandje, en worden daarom ook wel 'basket earrings' genoemd. Er zijn slechts enkele exemplaren bekend, allemaal uit de 1e eeuw na Christus en in Pompeii en Oplontis (voorbeeld: afbeelding 4)

 

De oorbellen zijn gemaakt van zoetwaterpareltjes en gold-filled zilverdraad (gold filled is een dikkere laag vergulding dan gewoon verguld)

€ 54,95

 • Uitverkocht

Altijd matchen met je oufit: oorbellen met een verwisselbare hanger

 

Deze oorbellen zijn gemaakt van vermeil verguld (dikkere laag vergulding dan gewoon verguld) zilverdraad. Verkrijgbaar met witte zoetwaterparels, paarse amethyst, rood-oranje carneool of een blauwe lapis lazuli hanger. Deze oorbellen bestaan uit twee onderdelen: vermeil vergulde oorringen en vermeil vergulde hangers met verschillende halfedelstenen.

 

Bestel je deze oorbellen voor het eerst, selecteer dan een optie MET oorringen. 
Wil je alleen een extra set hangers om ze te kunnen wisselen? Bestel dan de optie ZONDER oorringen.

 

Afbeelding 5: Mummiportret uit Hawara, Egypte. 160-180 n. Chr. British Museum, Londen. 
Afbeelding 6: Mozaïek uit Urfu, Turkije van Hippolyta, koningin der Amazones. 5e-6e eeuw n. Chr

 

 

€ 29,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Nu ook met 2 hangers en in verschillende kleuren: 'Crotalia' oorbellen

 

Dit type oorbellen werd door de Romeinen 'crotalia' (castagnet) genoemd naar het tikkende geluid van de bewegende pareltjes (Plinius de Oudere, Historia Naturalis IX, 56).  Soms hangen er 2 parels aan, maar dit kon oplopen tot 4 parels per oorbel, afhankelijk van de welvaart van de draagster. Ze waren populair in het hele Romeinse Rijk vanaf de keizertijd tot en met de 2e eeuw na. Chr. 

Deze oorbellen zijn gemaakt met zoetwaterparels en onderdelen van vermeil verguld zilverdraad (vermeil: een dikkere laag vergulding dan gewoon verguld). Ze zijn verkrijgbaar met 2 kralen of met 3 kralen per oorbel. De hangers kunnen naar eigen smaak worden veranderd met keuze uit bijvoorbeeld rode granaat, lapis lazuli of amethyst.  

 

Afbeelding 2: een mummiportret uit de Fayum oase, Egypte.  Ashmolean museum, Oxford. 

Afbeelding 3: een mummieportret uit Hawara, Egypte 98-117 n. Chr. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles. 

Afbeelding 4: Crotalia oorbellen in het Metropolitan museum of Art, New York.

€ 49,95

 • Uitverkocht

Edelsteen en parel ketting: amethist, lapis lazuli, carneool, aquamarijn of granaat.

 

Deze ketting is handgemaakt met natuurlijke zoetwaterparels, echte halfedelstenen kralen en vermeil verguld zilverdraad (vermeil:  een dikkere laag vergulding dan gewoon verguld) 
Iedere ketting heeft een afwisseling van halfedelstenen kralen (amethist óf lapis lazuli óf carneool óf aquamarijn óf granaat) en zoetwaterparels.
Neem contact op als je graag een customized ketting wil met bijvoorbeeld: een ander ritme van afwisseling van de kralen (3 om 1, 2 om 2) of in een kleur die nog niet op de website staat.  

 

De sluiting van deze ketting is een vergulde S-vormige haak op Romeinse wijze, die je opent en sluit door hem open en dicht te buigen met de hand. Dit veroorzaakt geen schade aan het sieraad.

 

 

€ 64,95

 • Uitverkocht

Lunula (maansikkel) ketting: met leren of vergulde ketting

 

Deze ketting bestaat uit een maansikkel, ofwel lunula in het Latijn, hanger (18 mm groot) met een ketting van echt leer. De leren ketting kan met de schuifknoopjes aangepast worden tot iedere lengte. De lunula (maansikkel) was een beschermende amulet en werd veel gedragen door zowel jonge meisjes als volwassen vrouwen. De maansikkel is het symbool van de vrouw en de godin Diana, godin van de jacht, geboorte en de maan. Lunula hangers uit de Romeinse tijd zijn bekend als archeologische vondsten en van afbeeldingen, zoals te zien op het portret uit Romeins Egypte van afbeelding 4 (Nu in het archeologisch museum in Berlijn)

€ 18,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

'Carbunculus' glazen schakelketting

 

Carbunculus was de Latijnse naam voor zowel robijnen als granaten. Deze kostbare edelstenen werden nagemaakt in glas. Rode glaskralen imiteerden de halfedelsteen granaat, die al sinds de Klassieke periode in Griekenland gebruikt werd. Hoewel glazen kralen uiteraard goedkoper waren dan kralen van halfedelsteen, waren ze ook typisch Romeins. De Romeinen waren beroemd om het gebruik van glas voor verschillende doeleinden: servies, vensters en sieraden.  Op afbeelding 2 een archeologisch voorbeeld van de in de oudheid zo populaire schakelketting van veilinghuis Christie's.  

 

Deze ketting bestaat uit prachtige fijne glaskralen uit Tsjechië en verguld zilveren schakels en S-haak slotje. 

€ 49,95

 • Uitverkocht

Schakelketting Glas

 

Deze kettingen zijn handgemaakt met glazen kralen in de kleuren blauw en groen. Deze kleuren symboliseerden de (half)edelstenen lapis lazuli, topaas en smaragd. 

Hoewel glazen kralen uiteraard goedkoper waren dan kralen van halfedelsteen, waren ze ook typisch Romeins. De Romeinen waren beroemd om het gebruik van glas voor verschillende doeleinden: servies, vensters en sieraden.  Op afbeelding 5 een archeologisch voorbeeld van de in de oudheid zo populaire schakelketting uit het British Museum. 

 

Deze ketting bestaat uit prachtige fijne glaskralen en verguld zilveren schakeltjes en slotje. 

 

€ 49,95

 • Uitverkocht

Carneool ketting


Ketting met metalen lampionkralen en echte kalen van carneool. Carneool werd in de Romeinse tijd helemaal uit India gehaald en was geliefd om zijn unieke zachtoranje tot rode kleur. Omdat handelaren de Indische Oceaan moesten oversteken en vele duizenden kilometers moesten reizen om deze edelstenen te halen, waren ze bijzonder prijzig. Op de 2e afbeelding zie je een ketting van carneool. Deze ketting is gevonden op het eiland Cyprus en is ongeveer 2500 jaar oud! Hij lligt nu in het British Museum.

 

De ketting bestaat uit carneool kralen van 12 mm in doorsnee en verguld zilveren kralen en slotje

€ 49,95

 • Uitverkocht

'Amethystos' edelsteen ketting

 

Deze ketting bestaat uit kralen van amethist en kleine vergulde verbindingskralen. De Romeinen haalden deze kostbare stenen uit Afghanistan: in die tijd een behoorlijk eind per kameel en boot! Na parels waren amethist en smaragd de favoriete edelstenen van de vrouwen in het Romeinse Rijk. 

De ketting bestaat uit amethyst kralen van 10 mm in doorsnee en verguld zilveren kralen en een vermeil verguld haakslot. Deze ketting is ook verkrijgbaar met kralen van carneool.

 

€ 49,95

 • Uitverkocht