Altijd matchen met je oufit: oorbellen met een verwisselbare hanger

 

Deze oorbellen zijn gemaakt van verguld metaaldraad en zijn dus slijtvast en verkleuren niet. Verkrijgbaar met parels, paarse amethyst, rood-oranje carneool of een blauwe lapis lazuli hanger. Deze oorbellen bestaan uit twee onderdelen: vergulde oorringen en hangers van verschillende halfedelstenen.

 

Bestel je deze oorbellen voor het eerst, selecteer dan een optie MET oorringen. 
Wil je alleen een extra set hangers om ze te kunnen wisselen? Bestel dan de optie ZONDER oorringen.

 

Afbeelding 5: Mummiportret uit Hawara, Egypte. 160-180 n. Chr. British Museum, Londen. 
Afbeelding 6: Mozaïek uit Urfu, Turkije van Hippolyta, koningin der Amazones. 5e-6e eeuw n. Chr

 

 

€ 12,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Pareloorbellen 'Crotalia'

 

Dit type oorbellen wwerd 'crotalia' (castagnet) genoemd naar het tikkende geluid van de bewegende pareltjes (Plinius de Oudere, Historia Naturalis IX, 56).  Soms hangen er 2 parels aan, maar dit kon oplopen tot 4 parels per oorbel, afhankelijk van de welvaart van de draagster. Ze waren populair in het hele Romeinse Rijk vanaf de keizertijd tot en met de 2e eeuw na. Chr. 

Deze oorbellen zijn gemaakt met  zoetwaterparels en onderdelen van verguld zilver. 

 

Afbeelding 3: een mummiportret uit de Fayum oase, Egypte.  Ashmolean museum, Oxford. 

Afbeelding 4: een mummieportret uit Hawara, Egypte 98-117 n. Chr. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles. 

Afbeelding 5: Crotalia oorbellen in het Metropolitan museum of Art, New York.

€ 39,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Lunula (maansikkel) ketting

 

Deze ketting bestaat uit een maansikkel, ofwel lunula in het Latijn, hanger (18 mm groot) met een ketting van echt leer. De ketting kan met de schuifknoopjes aangepast worden tot iedere lengte. De lunula (maansikkel) was een beschermende amulet en werd veel gedragen door zowel jonge meisjes als volwassen vrouwen. De maansikkel is het symbool van de vrouw en de godin Diana, godin van de jacht, geboorte en de maan. Lunula hangers uit de Romeinse tijd zijn bekend als archeologische vondsten en van afbeeldingen, zoals te zien op het portret uit Romeins Egypte van afbeelding 4 (Nu in het archeologisch museum in Berlijn)

€ 14,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

'Carbunculus' glazen schakelketting

 

Carbunculus was de Latijnse naam voor zowel robijnen als granaten. Deze kostbare edelstenen werden nagemaakt in glas. Rode glaskralen imiteerden de halfedelsteen granaat, die al sinds de Klassieke periode in Griekenland gebruikt werd. Hoewel glazen kralen uiteraard goedkoper waren dan kralen van halfedelsteen, waren ze ook typisch Romeins. De Romeinen waren beroemd om het gebruik van glas voor verschillende doeleinden: servies, vensters en sieraden.  Op afbeelding 2 een archeologisch voorbeeld van de in de oudheid zo populaire schakelketting van veilinghuis Christie's.  

 

Deze ketting bestaat uit prachtige fijne glaskralen uit Tsjechië en verguld zilveren schakels en S-haak slotje. 

€ 34,95

€ 29,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Schakelketting Glas

 

Deze kettingen zijn handgemaakt met glazen kralen in de kleuren blauw en groen. Deze kleuren symboliseerden de (half)edelstenen lapis lazuli, topaas en smaragd. 

Hoewel glazen kralen uiteraard goedkoper waren dan kralen van halfedelsteen, waren ze ook typisch Romeins. De Romeinen waren beroemd om het gebruik van glas voor verschillende doeleinden: servies, vensters en sieraden.  Op afbeelding 5 een archeologisch voorbeeld van de in de oudheid zo populaire schakelketting uit het British Museum. 

 

Deze ketting bestaat uit prachtige fijne glaskralen en verguld zilveren schakeltjes en slotje. 

 

€ 34,95

€ 29,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

''Smaragdus' ketting

 

Groen was een enorm populaire kleur voor sieraden in de Romeinse tijd. De prachtige groene kleur van de smaragden die de rijkste Romeinse dames om hun hals droegen was synoniem met immense rijkdom. Daarom lieten veel vrouwen zich portretteren met groene kettingen, en werden de smaragden nagebootst met groen geleurd glas (afbeelding 5). 

Deze ketting is gemaakt van groene cilindervormige glaskralen en hoogwaardige vergulde metalen kralen. Het ontwerp is direct geïnspireerd op de ketting gevonden in Pompeii (afbeelding 4). 

 

€ 34,95

€ 29,95

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Carneool ketting


Ketting met metalen lampionkralen en echte kalen van carneool. Carneool werd in de Romeinse tijd helemaal uit India gehaald en was geliefd om zijn unieke zachtoranje tot rode kleur. Omdat handelaren de Indische Oceaan moesten oversteken en vele duizenden kilometers moesten reizen om deze edelstenen te halen, waren ze bijzonder prijzig. Op de 2e afbeelding zie je een ketting van carneool. Deze ketting is gevonden op het eiland Cyprus en is ongeveer 2500 jaar oud! Hij lligt nu in het British Museum.

 

De ketting bestaat uit carneool kralen van 12 mm in doorsnee en verguld zilveren kralen en slotje

€ 44,95

 • Uitverkocht

'Victoria' oorbellen

 

Deze oorbellen zijn handgemaakt met verguld zilverdraad en zoetwaterparels. Deze Romeinse oorbellen zijn vernoemd naar het museum waar het origineel ligt: het Victoria & Albert museum in Engeland (afbeelding 2). Dit type oorbellen is ook bekend van portretten uit Romeins Egypte (afbeelding 3: Nu in het Louvre, Parijs). 
De bijzondere vorm van de oorhaken zijn niet alleen mooi, maar ook heel praktisch: ze zorgen ervoor dat de oorbel vast blijft zitten zonder hulp van een stoppertje. 

 

 

€ 24,95

 • Uitverkocht

'Amethystos' edelsteen ketting

 

Deze ketting bestaat uit kralen van amethist en kleine vergulde verbindingskralen. De Romeinen haalden deze kostbare stenen uit Afghanistan: in die tijd een behoorlijk eind per kameel en boot! Na parels waren amethist en smaragd de favoriete edelstenen van de vrouwen in het Romeinse Rijk. 

De ketting bestaat uit amethyst kralen van 10 mm in doorsnee en verguld zilveren kralen. Het slotje is verguld. Deze ketting is ook verkrijgbaar met kralen van carneool.

 

€ 44,95

 • Uitverkocht

'Parelmandje' oorbellen

Dit bijzondere type oorbellen heeft de vorm van een mandje, en worden daarom ook wel 'basket earrings' genoemd. Er zijn slechts enkele exemplaren bekend, allemaal uit de 1e eeuw na Christus en in Pompeii en Oplontis. 

 

De oorbellen zijn gemaakt van zoetwaterpareltjes en vermeil verguld zilverdraad. 

€ 39,95

 • Uitverkocht